Solar de legume

Vremea din ultimii ani a devenit imprevizibila si de multe ori ne-a compromis o parte din culturile din gradina. Iarna intarziata, grindina si ploile extrem de abundente sunt principalele vinovate; ne-au creat mari batai de cap. De aceea ne-am hotarat sa construim un solar pentru a avea o sursa sigura de legume.

Marea provocare a fost sa il construim cat mai ieftin posibil. Solutia noastra a fost sa construim o structura din lemn si sa o acoperim cu folie speciala din material plastic. Suprafata solarului este de aproximativ 120 mp, dimensiuni 7.5 m X 16 m. Am amplasat solarul intr-un loc insorit, in mijlocul gradinii. Este situat intr-o usoara panta, pentru a fi protejat de eventualele inundatii produse de ploile abundente. Panta duce catre lacul de la marginea gradinii. Cu siguranta vom folosi aceasta sursa de apa pentru a uda legumele.

Pentru a evita acumularile de apa pe folie (burti de apa) am pus foarte apropiati capriorii din structura acoperisului, avand astfel o suprafata a acoperisului aproape plana. In timpul verii, temperatura din solar creste foarte mult si unele plante nu pot face fata acestei temperaturi. De aceea am alesĀ  sa facem o structura inalta, care are cam 2.2 m pe lateral si 4 m in centru. In acest fel, volumul mare din interior va permite aerului cald sa se ridice spre acoperis. Un acoperis cat mai inclinat are avantajul ca va directiona condensul format catre peretii laterali. Altfel, picaturile reci ale condensului ar putea dauna plantelor.

Pentru a proteja solarul de vantul puternic, am folosit sipci de lemn pe exterior si am ingropat foliile laterale.

A fost o munca grea, care a durat o saptamana, timp in care ne-am luptat cu frigul si cu vantul. Ne asteptam ca solarul sa aiba o speranta de viata (adica fara reparatii) de 4 ani. Costul constructiei solarului s-a ridicat la aproximativ 2500 RON, beneficiind insa si de ajutorul unor vecini priceputi.

3 Responses so far »

 1. 1

  ungureanu ion said,

  Cum ati pus lemnul in pamant?

  • 2

   fermavesela said,

   In fotografie este exact burghiul. Poate face gauri de peste 1 metru adancime. Dupa ce am facut gaurile, am uns lemnul cu ulei ars si vasilina sa evit putrezirea lemnului in timp. Ce intra in pamant trebuie obligatoriu lemn de esenta tare; exclus brad. Putem confectiona burghie de orice dimensiune si adancime.

 2. 3

  fermavesela said,

  Dupa 1 an folia este tot la locul ei. A rezistat gerului, zapezii si a vantului puternic fara probleme. Nu inlocuim folia nici anul asta.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe without commenting