Rase de rate

A sosit momentul sa vorbim si despre vedetele Fermei Vesele, ratele. Cu riscul de a ne repeta de fiecare data, ar fi de amintit faptul ca sunt hranite natural. Asadar, dezvoltarea lor nu este influentata decat de metabolismul lor natural. Ce le deosebeste in mod special fata de celelate pasari este faptul ca sunt mult mai rezistente la boli.

Primele rate pe care le-am crescut sunt cele din rasa comuna. Acestea ofera o productie buna de oua. Ajung la o greutate medie de 1.5 Kg, destul de mica. Nu sunt pretentioase la mancare si sunt rezistente la temperaturile extreme.

Ratele pe care le indragim cel mai mult si le crestem in acest moment sunt cele din rasa Pekin. Acestea sunt crescute in special pentru carne. Au culoarea alba, iar greutatea medie este de 3-3.5 Kg, la masculi ajungand pana la 4-4.5 Kg. Productia de oua este multumitoare. Ritmul de crestere este rapid. Rezista foarte bine la temperaturile extreme din timpul verii, in schimb sunt mai sensibile la frigul puternic din timpul iernii, motiv pentru care ar fi de preferat solutia sacrificarii lor la intrarea in sezonul rece sau asigurarea unui adapost bine izolat si incalzit la nevoie. Noi le oferim un asemenea adapost pe timpul iernii. Le apreciem pentru faptul ca nu zboara si nu e nevoie sa alergam prin curtile vecinilor ca sa le recuperam. Carnea lor este considerata de calitate superioara.

Crestem de asemenea si rate din rasa Moulard. Aceste rate sunt apreciate in primul rand pentru ficatul lor. Pentru a obtine insa o cantitate mare de ficat aceste rate trebuie indopate (hranite fortat). Noi insa nu le hranim fortat, le lasam sa se hraneasca dupa nevoile lor naturale si le crestem pentru carne. Ca si ratele din rasa Pekin au culoarea alba, insa o crestere mai rapida. Nu sunt pretentioase la manacare, rezista la caldura si la frig. Ating o greutate medie de 3-4 Kg, masculii ajungand pana la 4-5 Kg. Rasa Moulard se poate obtine prin incrucisarea dintre ratele din rasa Pekin si ratoii lesesti. Ratele Moulard sunt sterile; mai au specific si faptul ca nu sunt galagioase, nu macane.

Ratele sunt o prezenta extrem de agreabila in cadrul fermei noastre si ne mandrim cu ele. Ca sa intelegeti cel mai bine numele de “Ferma Vesela” imaginati-va cum se balacesc aceste rate pe timp de vara pe lacul de langa gradina. Ca niste copii, se lasa foarte greu duse in adapost seara iar dimineata o zbughesc catre lac 🙂

3 Responses so far »

 1. 1

  horatiu said,

  Cele mai frumoase animale de casa……..sa va traiasca!!!!

 2. 2

  Eugen said,

  Va multumim. Sa auzim de bine.

 3. 3

  Sergiu. said,

  Minunata treaba faceti. Dar am o intrebare, de unde ati achizitionat bobocii de rata?


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe without commenting