Rase de bibilici

Dupa ce intr-un articol precedent v-am vorbit despre gainile din gospodaria noastra, astazi ne vom ocupa de bibilici. Aceste pasari sunt mai degraba o prezenta exotica in majoritatea gospodariilor. Multi prefera sa nu le creasca pentru ca zboara si sunt nevoiti sa le taie penele de pe aripi, sunt galagioase si au o greutate mica comparativ cu celelalte pasari. Altii le cresc de frumusete sau pentru carnea de calitate superioara.

Noi am crescut bibilici din rasa comuna si acum crestem bibilici din rasa de carne. Bibilicile din rasa comuna ajung la o greutate medie de 1.0 Kg – 1.5 Kg. Incep sa oua tardiv, la 10 luni. Procentajul de eclozare al oualelor acestor bibilici este foarte scazut. Sunt foarte energice si necesita o supraveghere foarte atenta pentru ca au obiceiul sa se catere peste tot. Daca vreti sa prindeti o astfel de bibilica trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, caci nu se lasa prinsa deloc usor. Bibilica din fotografie are 1.3 Kg si a fost “capturata” dupa mai bine de 20 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibilicile din rasa de carne ajung la o greutate medie de 2.5 Kg – 3.5 Kg, chiar 4 Kg in cazul masculilor. Fiind grele nu zboara, nici macar nu se chinuie sa dea din aripi. Incep sa oua foarte devreme, pe la 4 luni. Noi crestem acum numai bibilici din rasa de carne. Evident, sunt crescute natural si au libertate mare de miscare. Sunt blande. Desi sunt grele nu am avut probleme sa-si fractureze picioarele, asa cum am avut cazul gainilor din rasa Broiler. O caracteristica speciala a oualelor de bibilica este ca acestea sunt mult mai mici decat cele de gaina. Au coaja tare si pigmentata si sunt gustoase. Masculii sunt activi si ouale eclozeaza in procent ridicat. Inaltimea la care pot zbura este de 1 m maxim, in comparatie cu cele din rasa comuna care sar peste un gard fara nici o problema. Bibilicile de carne impart cuibarele cu gainile. Bibilica din fotografie are 2.8 Kg.

 

 

 

 

 

Dintre cele 2 rase noi recomandam pentru crestere rasa bibilicilor de carne datorita greutatii mai mari si a ouatului timpuriu. Ambele rase inceteaza ouatul in perioada rece. Incep sa oua la inceputul lunii aprilie. Carnea de bibilica este foarte gustoasa fiind asemanatoare carnii de vanat (de exemplu fazanul) si este considerata o delicatesa. La colorit sunt aproximativ identice, gri inchis cu pete albe (pestrite). Sunt rezistente la boli si la frig. Ambele rase sunt galagioase. Sunt considerate un paznic foarte bun. De fiecare data cand observa ceva ce este anormal in curte fac o galagie infernala. Batranii spun ca acolo unde cresc bibilici nu exista sobolani. Ca sa va faceti o idee despre sunetele pe care le scot atunci cand sunt in alerta imaginazi-va pe cineva care striga isteric: “păcat, păcat, păcat!

2 Responses so far »

  1. 1

    ionut said,

    nu stiu de ce spuneti ca bibilicile din rasa comuna nu scot pui multi , de fapt ca oualele nu eclozeaza bine , bunicii mei cresc bibilici comune de 9 ani iar in fiecare primavara pun o closca cu oua de bibilica ca sa aiba tineret pt anul viitor , mereu pun intre 15-20 de oua , iar procentajul de eclozare este aproape 100% de 9 ani daca sunt 1-2 oua limpezi , de exeemplu anul acesta din 20 de oua au iesit 19 pui , sa-r putea sa aveti o problema cu masculul.

  2. 2

    ionica said,

    din 22 oua au iesit 21 pui si la mine, deci e ok


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe without commenting